Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Protože protiruské sankce prý musí bolet !

A jak je vidět - evidentně nás bolí !!!

;-D;-D;-D

2 0
možnosti
Foto

Prosím, které nejuznávanější energetické odborníky máte na mysli? A co dělali před tím, než se objevil problém? A ze které strany jsou?

5 2
možnosti
Foto

Pravdou je, že už loni na jaře se ozývaly varovné hlasy a varovaly vládu, že přijde na podzim zdražení. Jenže minulá vláda nedělala vůbec nic a tahle vláda v nicnedělání úspěšně pokračuje.

4 1
možnosti
OD

Jsem si poslechl tu besedu, Váš výcuc je poněkud zjednodušující.

Jak jsem tak poslouchal, tak na tento malér zadělaly vlády v nejméně posledních dvanácti letech. A ne vždy měl na výběr, protože nad národními zájmy tu letí zájmy globální, které na osud států naší velikosti neberou zřetel.

Z té diskuse vyplývá dlouhodobá neschopnost státu chovat se jako investor, jako obchodník, jako instituce zastupující veřejný zájem.

Řekněme si upřímně, že s krachem Klausova národního kapitalismu v konci minulého století, kdy došly prachy z výprodeje nepáteřních odvětví ekonomiky a s tou děsivou privatizací v podstatě všech energetických firem vládou dnešního prezidenta, která pokračovala výprodejem známkových práv zkrachovalých Klausových "národních pokladů" a návratem k surovinové přítulnosti k Rusku v podání dua Schroeder Zeman, který znamenal konec ambice na rozšíření té základní přípojné sítě, kterou vybudoval Klaus, jsme se dostali do situace, kdy energetický trh je doménou Šichtařové "chvály egoismu" a soukromých zájmů, které jsou ještě k tomu korigovány vývojem velmocenské bitky mezi Ruskem, Čínou a USA.

Pak teprve začíná to podivné švejkování současného kabinetu, který zjišťuje, že kampaň a vláda jsou dvě různé věci.

Pokud přijmu nápad s výměnou vlády, pak ovšem je na místě se ptát, kdo to převezme. Babiš? Ten jede v posledních osmi letech příběhu, takže jak čekat, že náhle procitne? Tomio? Muhaha

Smiřte se s tím, že současná politická generace nemá kapacitu na hloubku průšvihu, ve kterém se Evropa ocitá

Poslední zpráva - z dobré poloviny si za to můžeme my sami - tím, jaká témata vybíráme pro předvolební boj v tom "boji o svobodu" a nevšímáme si, že nám hoří v baráku dokud si řiť nepopálíme.

7 2
možnosti
Foto

Jasne, ze chyba byla v rozprodeji bank, energetiky, VAKu atp. v minulosti. Jasne, ze krize zacala za Babise. Ale nase vlada nekoupi zpet nic a necha nas vykoristovat ze strany EU a silnych statu. Navic by nejradeji rozprodala posledni zbytky fungujicich ceskych firem, napr.pivovar. Ja.mam pocit, ze je tu vlada pro EU a Nemce a ne pro Cechy.

2 5
možnosti
Foto

Naše vláda dojednala, že Norsko zvýší těžbu plynu na rekordní výši a bude jej dodávat do ČR. Premiér Petr Fiala byl v Polsku a dojednal, že Polsko zdvojnásobí kapacitu plovoucího terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG), jehož výstavbu chystá na moři blízko Gdaňsku. Rozšíření tohoto zařízení vyžádala rostoucí poptávka po dovozu plynu v České republice, Slovensku a Ukrajině Polská ministraně po jednání s Petrem Fialou řekla, že Polsko plánovalo terminál na šest miliard metrů krychlových, ale vzhledem k rostoucímu zájmu ze strany ČR a Slovenska ale také z Ukrajiny bude rozšířen alespoň na 12 miliard metrů krychlových. Připravuje se projekt Trojmoří a to zprovoznění propojovacích plynovodů mezi Polskem, Litvou a Lotyšskem - a brzy také se Slovenskem.

2 2
možnosti
Foto

Pan Kindl tady ovšem (stejně jako před pár dny ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela, co oznámil, že ČR získalo kapacitu na LNG v zásobníku, co se bude ???kdy??? - za 5 či 10 let stavět v Nizozemsku??) - nedoložil přesnější data, co kde dojednal Petr Fiala s Norskem a kdy v jakém roce se ten plyn dostane do ČR? Podle toho, jak se u nás rychle staví, nebude to dříve než za 5 až 8 let a jestli Putin zastaví za 2 měsíce plyn a jeho zásobu má ČR v zásobnících do září, tak se všichni závislí na ruském plynu, můžeme těšit až se v půlce září ochladí a ve třech milionech panelových bytů nebude čím topit, protože teplárny nebudou mít plyn. Některé teplárny slibují, že budou topit LTO, ale kde ty oleje mají, když nemají žádné zásobníky? To je budou teprve asi stavět a za 3 roky je postaví. Mezitím zisky spadnou teplárnám na nulu a budou samou radostí skákat do luftu. :-P

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
11 5
možnosti
AK

Chápe pan Konrád, že pokud stát vlastní 70% akcií ČEZu, že klidně může do ČEZu přijít, říct "bude to takhle" a že ten ČEZ to tak bez odmlouvání provede?

1 0
možnosti
Foto

Rusko válčí proti EU pomocí surovin. Snaží se poštvat lidi proti svým vládám, a i rozklížit spolupráci v EU. Každý prostředek je mu k tomu dobrý. A tak jsou tací, kteří jen buď z nevědomosti, nebo přímo úmyslně, stále dokola papouškují jeho argumenty a ruskou propagandu jen přiživují.

6 8
možnosti
ZZ

Co to melete za nesmysly ?

EU i USA a Británie samy uvalují embargo na dovoz surovin z ruska.

První vážný případ byl už loni, když USA a poté i EK se postavily proti zprovoznění Nord Stream 2.

:-P

0 0
možnosti
PK
LU

"...kupují plyn za cca 6,-Kč, ale prodávají nám ten samý ruský plyn za zhruba 25,- Kč/m3."

V Česku neexistuje protimonopolný úrad?

Na Slovensku by k takému nezákonnému konaniu nemohlo prísť, na to dohliada:

"Úrad pre reguláciu sieťových odvetví je štátnym orgánom s celoslovenskou pôsobnosťou. Úlohou úradu je v sieťových odvetviach - elektroenergetike, plynárenstve, tepelnej energetike a vodnom hospodárstve - ochraňovať koncového spotrebiteľa pred zneužitím dominantného postavenia monopolných dodávateľov energií a vody a zároveň dbať na návratnosť investícií podnikateľských subjektov, aby dodávka energií a vody bola spoľahlivá a bezpečná."

1 0
možnosti
Foto

Mame energeticky zakon, dle ktereho je povinnosti dodavatelu udelat vse pro ceskeho odberatele. Jenze zisky jsou dobre pro to, aby akcionari CEZ byli spokojeni a schvalili odmeny managementu.

Co se tyka plynu, jde o burzu. Neni moc konkurence dnes. A pri nedostatku marze muze vzrust nekonecne. Drive to takovy problem nebyl.

1 1
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1532x
Není mi jedno, co se děje. Jsem daňovou poradkyní, pravidelně publikuji v odborných časopisech, vystudovala jsem obory Evropské vztahy a veřejná správa.

Seznam rubrik