Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"a angličtina se běžně na školách neučila" tohle není pravda, angličtina se na středních školách typu gymnásií či ekonomek učila co sám pamatuju minimálně od roku 1960, byť musel mít jeden štěstí, aby mu nebyla určena němčina nebo fránina, a po vítězství Fidela taky mohla být část třídy nucena učit se španělsky. Na vejškách pak byl povinný západní jazyk už na všech, aspoň dva semestry. Kromě toho byla dobrá úroveň výuky angličtiny za totáče i v jazykovkách či ókaveskách /kulturní a vzděávací střediska/ nemluvě už o tom, že že přes třicet let je tady bezpočet rodilých mluvčích, na učení i trénování konverzace. Takže kdo měl a má zájem, dávno už mohl anglicky umět na velmi přijatelné úrovni.:-)

7 3
možnosti
Foto

Se tedy musím paní ministryně trochu zastat ;-D. Její generace je na tom oproti dnešní mládeži s AJ prabídně. Proto tolik pochopení od starších voličů ANO a proto tolik výsměchu od mladých reportérek. Že se mohla naučit během své celoživotní kariéry na finančních úřadech a MF, zvláště když nepochybně na státem placené kurzy chodila, to už je jiná... :-)

7 0
možnosti
Foto

Jak často se novináři českých médií na cokoliv ptají ministrů financí jiných států, dejme tomu Německa, Velké Británie, LIchtenštějnska, Švýcarska, Belgie, Norska, Maďarska, atp.???

Ptám se proto, že zájem novinářů cizích zemí o odborné názory ministrů cizích vlád obecně je mizivý. A jsou to novináři, kdo by se měl jazykově přizpůsobit, pokud politika cizí země osloví. Tedy pokud jsou slušně vychovaní.

6 7
možnosti
PT

P35e79t67r 20T41o51m19e23k

22. 5. 2020 21:39

O čem to mluvíte? Angličtina je zkrátka předpokladem pro práci politika i novináře. A se slušností to nemá nic společného.

7 0
možnosti
ZD

Jestli máte pocit, že i Vy se musíte zasadit o zlepšení situace opakováním opakovaně zveřejňovaného - jste akční jako již mnozí před Vámi - budiž.

Zkuste mi prosím vysvětlit za jakým účelem je při EU držena armáda překladatelů a tlumočníků. Kdyby byla naše ministryně jedinou, která neumí stačil by tam snad tlumočník jeden.

Píšete jak ji není možno věřit - co navrhujete, co oznamujete, co uděláte? Navrhujete její demisi nebo nahrazení náměstkem, který anglicky umí dokonale i kdyby se neorientoval v práci ministra? Oznamujete svůj vstup do politiky s tahem na vedení MF? Nebo to je jen další zbytečný článek na to téma? Děkuji předem za odpověď.

5 2
možnosti
Foto

Dovolím si připojit poznámku, že angličtinu jako úřední jazyk má v dnešní době už jen minimum obyvatel zemí spadajících pod EU.

5 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1532x
Není mi jedno, co se děje. Jsem daňovou poradkyní, pravidelně publikuji v odborných časopisech, vystudovala jsem obory Evropské vztahy a veřejná správa.

Seznam rubrik