Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Válka je vůl

Kdo bude poraženým a kdo vítězem v případné válce na Ukrajině?  At to dopadne jakkoliv, jediným skutečně poraženým bude Ukrajina a její obyvatelstvo.  Kdo a co za vznik konfliktu může? A co bude poté, až se konflikt přežene?     

Kdo za případnou válku může?

  1. Ukrajinská vláda

Ukrajinská vláda v roce 2014 zavedla v platnost nový zákon, jimž bylo zakázáno rusky mluvícímu obyvatelstvu používat ruštinu jako úřední jazyk včetně výuky na školách, a to i přes to, že rusky mluvící obyvatelstvo činilo cca 30% obyvatel. Tato skutečnost byla také jednou z příčin vzniku občanské války na východě Ukrajiny. Dlouhodobě rostlo napětí převážně v Doněcké a Luhanské oblasti eskalující do občanské války mezi ukrajinskou armádou a dobrovolnými ozbrojenými jednotkami na straně jedné a proruskými separatisty a vojenskými jednotkami (později vyšlo najevo, že patřily pod Ruskou federaci) na straně druhé. Obyvatelstvo prchalo z válečných oblastí, některá města byla zničena, byl napaden i konvoj s utíkajícími civilisty. Část obyvatel východní Ukrajiny uteklo do Ruska, část (cca 1,3 mil) se stalo tzv. vnitřními uprchlíky, kteří však byli většinou necháni napospas bídě bez pomoci státu. Vztahy mezi příslušníky dvou nejpočetnějších skupin obyvatel nejsou příznivé. Na východě Ukrajiny bylo po jednáních (tzv. Minské dohody) dosaženo vratkého příměří, které však je oběma stranami porušováno. Ukrajina nikdy neuznala právo na sebeurčení a samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky.  Jak proruští separatisté/Rusko, tak Kyjev používá k ovlivňování obyvatelstva lživou propagandu. Situace by nebyla tak vyhrocená, kdyby vláda na Ukrajině nebyla ani jasně proruská, ani jasně protiruská.  Jednostranná vláda v zemi, kde západní část obyvatelstva tíhne k Evropě a východní část tíhne k Rusku, funguje jako roznětka.  Jisté je ale jedno: Ukrajina a její obyvatelé válku nechtějí.     

  1. Putin

Když už Ukrajina nebude patřit rovnou Rusku, Putin potřebuje, aby alespoň spadala do jeho sféry vlivu, a to z několika důvodů. Nejdůležitější je vojensko-strategický vliv. Ani jakýkoliv americký prezident by zrovna nejásal, kdyby se Mexiko rozhodlo začlenit pod vliv Ruska a povolit případné umístění zbraní na svém území.  Dále to jsou praktické zájmy, tj. především přístup k moři a plynovod.  Třetím hlavním důvodem je potřeba vládce Ruska se prezentovat jako hlava Asijsko-evropské velmoci a nedovolit rozpadu této „říše“, kterou by nepochybně oddělení Ukrajiny od sféry vlivu Ruska a její začlenění do západních struktur oslabilo. V neposlední řadě se Rusko cítí být i ochráncem rusky mluvícího obyvatelstva Ukrajiny.

  1. USA, NATO, EU

Zde to vypadá, jako by se USA a část Evropy na válku těšily. Reportéři svorně ohlašují, že válka bude v úterý či sobotu či v několika příštích dnech. Mají jasno, jednotky NATO jsou rozmísťovány po Evropě. Tedy se dá říci, že se spolu s Putinem podílejí na hrocení situace, a to i přes prosby Ukrajinského prezidenta, který upřednostňuje jednání s Ruskem a uvalení sankcí jako překážky pro rozpoutání války. Přístup „Víme, že Putin za dva dny zaútočí, ale sankce uvalíme až po zahájení války“ Ukrajinu irituje.  Stejně tak jí vadí ekonomická stránka věci, kdy nad územím jsou pod sankcemi zakázány přelety, ambasády i bohatší obyvatelé zemi opouští a několik tisíc tam přemístěných novinářů soutěží, kdo bude první informovat o ztrátách na životech.  Opravdu věříme, že USA jde o práva obyvatel jedné chudé země, nebo jde (tak, jako vždy) o sféru vlivu ve studené válce?  Každopádně česká politická garnitura opisuje poslušně propagandu jedné strany bez bližších rozborů, zodpovědně posílá válečný materiál a bojechtivý vojáček Lipavský se přes dioptrické brýle mračí ve vojenské uniformě, aniž by byl ochoten v ní zůstat do vypuknutí konfliktu, zatímco veřejnost se dohaduje, zda má opravdu tu modrou knížku.     

Jasná je jen jedna věc: Hlavním poraženým ve válce o Ukrajinu bude Ukrajina a její, již dosud dost zbídačené obyvatelstvo. Evropa patrně doplatí na další vlny uprchlíků a sankce, které Putin bezpochyby vrátí. A co se stane, až se konflikt přežene? Ukrajina bude ponechána sama sobě jako občanskou válkou zmítaná země, se zničenou infrastrukturou, nedostupnou zdravotní péčí a s mohutným sousedem, který bude vždy usilovat o alespoň strategické části Ukrajiny. To už ale nebude nikoho zajímat. Nakonec, na toto již jsme z jiných případů zvyklí.

Zodpovědnost (nejen) naší vlády je udělat maximum pro to, aby k válce nedošlo. Protože válka je prostě vůl.  Potřebovali bychom asi zase nějaké hnutí hippies.       

   

       

Autor: Lenka Krištofíková | pondělí 21.2.2022 21:16 | karma článku: 30,84 | přečteno: 682x
  • Další články autora

Lenka Krištofíková

Naše vláda, Erdogan a válka na Ukrajině

Máme svým způsobem legrační vládu. Předsedkyně sněmovny kandidovala za stranu, která by se bez koalice ani nedostala do parlamentu. Ministr zahraničí pro změnu prezentuje stranu, která má téměř stejný počet ministrů jako

9.11.2022 v 22:54 | Karma: 28,23 | Přečteno: 583x | Politika

Lenka Krištofíková

Poděkování redakci: Re-blogy zabývající se jinými autory na hlavní stranu nepatří.

Pokud je zde vysoké procento blogů, které se zabývají výhradně autory místních článků, nikoho "zvenku" to opravdu nezajímá, Re-blogy pana Trčálka pak zbytečně vyprovokovávají občasné re-re-blogy autorů, kteří se cítí napadeni,

21.10.2022 v 16:04 | Karma: 26,08 | Přečteno: 588x | Diskuse| Hyde park

Lenka Krištofíková

Není čas na demonstraci za mír?

Obracím se na všechny politické strany v opozici i mimo parlament s výzvou k petici a demonstracím za mír. Na velké demonstraci 3.9.2022 již první hlasy za ukončení války zazněly.

15.10.2022 v 2:50 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1063x | Diskuse| Politika

Lenka Krištofíková

Hlasatelé pravdy a poděkování paní Jitce

Četla jsem knihu, ve které byla jedna událost popsána sedmi účastníky. A tedy vzniklo sedm dost odlišných pravd. Dále byla ta samá událost popsána z pohledu stejných sedmi lidí, ale s odstupem šesti let. A náhle jsme tu měli už

31.7.2022 v 0:26 | Karma: 33,72 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Společnost

Lenka Krištofíková

Za útoky na civilisty ve "speciální vojenské operaci" je embargo nutné. Aneb dvojí metr.

Pokud agresor útočí na civilisty, nemůžeme, pokud máme svědomí, obhájit obchodní kontrakty s ním v řádech milionů eur či dolarů. Poskytování vojenské pomoci takovému států je zločin. ČT zveřejnila zprávu o zavražděné malé holčičce

23.7.2022 v 18:58 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Prodej rodinného domu v Kostelci nad Orlicí
Prodej rodinného domu v Kostelci nad Orlicí

Stradinská, Kostelec nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou
2 350 000 Kč

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1532x
Není mi jedno, co se děje. Jsem daňovou poradkyní, pravidelně publikuji v odborných časopisech, vystudovala jsem obory Evropské vztahy a veřejná správa.

Seznam rubrik